Antioxidanți - termen colectiv pentru substanțele care ajută la protejarea organismului împotriva deteriorării celulelor și oxidării grăsimilor. Atât germenii, cât și microplantele sunt surse bogate de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor noastre de stresul oxidativ și de daunele provocate de radicalii liberi.
Când semințele sunt germinate, numărul de antioxidanți poate crește până la 2.000%. Acest lucru se datorează parțial creșterii numărului de vitamine.
În ceea ce privește antioxidanții, germenii și microplantele pot avea o compoziție diferită, în funcție de tipul de plantă. Unele exemple de antioxidanți care se găsesc în germenii și microplante includ:
- Vitamina C: Germenii și microplantele de broccoli, de lucernă și de muștar sunt surse bogate de vitamina C, un antioxidant puternic.
- Vitamina E: Germenii și microplantele de grâu și de orz sunt surse bune de vitamina E, un alt antioxidant puternic.
- Carotenoide (Precursorul Vitaminei A): Germenii și microplantele de morcov și de sfeclă sunt surse bogate de carotenoide, cum ar fi beta-carotenul, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
- Flavonoide: Germenii și microplantele de fasole mungo, de linte și de năut sunt surse bogate în flavonoide, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii.
- Alți compuși: Germenii și microplantele pot conține și alți compuși cu proprietăți antioxidante, cum ar fi acidul alfa-lipoic și seleniul.
Creșterea numărului de antioxidanți, fie că discutăm de germeni sau microplante, este de asemenea rezultatul cantității mai mari de fenoli, cunoscuți și sub numele de fenolici. Fenolicii sunt substanțe care se găsesc în toate legumele și oferă gust, miros și culoare. Substanțele fenolice sunt considerate benefice în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și alergiilor, datorită proprietăților antiinflamatorii, antioxidante, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante.